3 tips die bijdragen aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen:
1. Creëer een veilige omgeving met een gekozen risico
“Zelfvertrouwen krijg je niet als iemand je helpt en vervolgens zegt hoe knap je bent. Zelfvertrouwen krijg je van vallen en opstaan, doorzetten en ervaren hoe het voelt als het je zonder hulp helemaal zelf is gelukt!”
Maar natuurlijk wel in een veilige omgeving die precies aansluit bij de ontwikkeling van het kind. Een omgeving met een gekozen risico. Een kind kan vallen en zich bezeren maar het zal geen ernstige blessures oplopen.
2. Erken het gevoel van je kind
Iets anders dat bijdraagt aan zelfvertrouwen is het erkennen van het gevoel van je kind.
Voor jou is dat stipje bloed op die vinger misschien “niks”, een kind kan dit als heel ernstig ervaren. Wij weten allang dat we niet doodbloeden en dat als we deppen met een papiertje het weer overgaat omdat ons lijf een korstje maakt. Een kind weet dit niet en kan denken dat hij doodbloedt. Vanuit die laatste gedachte is het heel normaal dat je kind paniek voelt en ernstig overstuur raakt. Voor je kind “valt het niet mee”!
Stilstaan dus bij de belevingswereld van je kind zonder het GEVOEL te ontkrachten.
3. Heb respect voor de mogelijkheden van je kind
Met de beste bedoelingen willen we kinderen graag helpen. Ik zie bijvoorbeeld vaak dat kinderen al in zit worden gezet voor ze hier zelfstandig in of uit kunnen komen. Een kind wordt zo in een positie gebracht waarin hij alle kracht en energie nodig heeft om niet om te vallen. Hij is zo niet meer verbonden met zijn eigen gevoel en initiatieven omdat hij alleen maar bezig is met evenwicht bewaren en niet omvallen.
Is een kind moe van alle inspanning dan moet een kind wachten op jouw hulp en als die niet op tijd komt heeft je kind maar 1 optie en dat is: omvallen.
Je kunt je voorstellen dat als een kind iets moet doen/kunnen dat nog te hoog gegrepen is het niet zal bijdragen aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen.
Heel belangrijk dus om goed te kijken naar wat een kind WEL kan en respect te hebben voor de mogelijkheden van het kind. Zodat een kind op zijn eigen tijd kan ontwikkelen, en ervaart hoe het voelt als iets helemaal ZELF is gelukt!