Mijn blog

Begrip is niet hetzelfde als geen grenzen hebben

12 juli 2023

Esther Steinebach -<br />
Speelgroep, training en coaching

Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat de meest belangrijke voorwaarde voor een gezonde relatie met je kind het ontwikkelen van emotionele veiligheid is.

Emotionele veiligheid is op diep niveau je kind laten voelen en ervaren dat je hem ziet en hoort, waardeert, steunt en serieus neemt. Dit lukt alleen als je je focust op de lange termijn en stopt met het manipuleren van gedrag in “het nu”.

Alleen als een kind zich veilig voelt zal het de beste versie van zichzelf kunnen zijn en zo optimaal kunnen ontwikkelen.
Maar je kind proberen te begrijpen is niet hetzelfde als je kind zijn zin geven of alles toelaten. Het is aan ons om het veilig te houden als het een kind even niet lukt.

Ik zal dit illustreren aan de hand van een voorbeeld.

Gisteren was de familiedag van voetbal. De nacht ervoor had mijn zoon voetbalkamp. Dit betekent veeeeel prikkels en weinig (geen?) slaap. Toen we de laatste wedstrijd hadden gespeeld stortte hij in. Met een heftige woede aanval liet hij me weten hoe ontzettend moe en overprikkeld hij was.

Hoewel ik hier natuurlijk begrip voor had accepteer ik niet dat hij me in elkaar slaat/schopt. Dus ja, hij mag boos zijn, ik begrijp ook waarom EN ik zorg ervoor dat het veilig blijft.

Dit deed ik door te benoemen; Ik zie dat je het moeilijk hebt. Je voelt nu heel veel omdat je zo moe bent. Ik hou je vast tot je kunt stoppen met schoppen en slaan. Ik laat me geen pijn doen. En toen hij schreeuwde dat ik dood moest zei ik. Je voelt dat je wil schreeuwen dat ik dood moet. Ik weet dat dit komt doordat je het nu moeilijk hebt. Ik hou van je. En terwijl hij bleef schreeuwen dat ik dood moest wilde hij ook geknuffeld worden.

Kinderen WILLEN niet stout zijn ze KUNNEN soms niet anders. Ze laten met hun gedrag ZIEN wat ze met woorden niet kunnen ZEGGEN.

Hij voelde zich gehoord. Zijn gevoel mocht er zijn. Ik steun hem en hij is nog steeds de liefde waard. Maar wel binnen MIJN veilige grenzen.