Mijn blog

De 3 belangrijkste punten van Emotionele Veiligheid

12 juli 2023

Esther Steinebach -<br />
Speelgroep, training en coaching

De 3 belangrijkste punten van EMOTIONELE VEILIGHEID:

1.     Dat de emotie er mag zijn in jouw aanwezigheid. (verbinding) Ook bij een woedeaanval of grenzeloos gedrag. Het belangrijkste is dat een kind zich eerst weer veilig voelt! Dat kan alleen als jij kalm en rustig blijft. Een kind “download” dan als het ware jouw kalmte waardoor hij zelf weer rustig kan worden. Daarna is het (bij oudere kinderen) pas mogelijk om iets te bespreken.

2.     Veilige grenzen. Dus dat JIJ het veilig houdt. Ontladen binnen veilige grenzen. Bijvoorbeeld: “Je voelt dat je wilt slaan.” “Ik houd je handen even vast tot je kunt stoppen met slaan.” Of “Ik laat me niet slaan.” Of “Ik houd het veilig op de momenten dat het jou even niet lukt.” Impulsief gedrag is normaal voor kinderen. Ze laten met hun gedrag zien wat ze in woorden niet kunnen vertellen. Hun brein is daar simpelweg niet toe in staat.

3.     Begrip. Je kunnen afstemmen op en inleven in de belevingswereld van een kind. Zie je vaak heftige emoties of grenzeloos en ongewenst gedrag? Dan is het aan ons om uit te zoeken welke onderliggende behoeften/emoties hiervan de oorzaak zijn. Kinderen WILLEN niet stout zijn, ze KUNNEN soms niet anders.

Tijdens mijn trainingen voor professionals leg ik uit hoe dit werkt en geef ik je praktische tips en handvaten voor hoe je kinderen deze emotionele veiligheid kunt bieden.

Natuurlijk is het voor ouders ook mogelijk om een (online) coaching sessie te boeken.

En heb je een vraag dan kun je hem natuurlijk altijd hieronder stellen!

Wil je meer weten? Ik deel veel gratis content op mijn instagram: @ speelgroep.esthersteinebach
Of neem een kijkje op mijn (binnenkort nieuwe) website: www.esthersteinebach.nl