Pedagogisch professionals

Training Speelschema’s:

Spelen? Of “stout” zijn?

 

Esther Steinebach -<br />
Speelgroep, training en coaching

Training Speelschema’s: Spelen? Of “stout” zijn?

Luuk gooit met blokken en als je even niet kijkt klimt hij op de kast om er vervolgens lachend vanaf te springen. Je hebt hem al een paar keer laten weten dat het moet stoppen maar hij lijkt je niet te horen. Je begrijpt Luuk niet meer. Hij blijft klimmen, springen en gooien.

 Grote kans dat Luuk in een speelschema zit!

 Een speelschema is herhaald gedrag dat ieder kind moet doen. Het is een onbewuste drang die een kind aanzet tot spelen. Het borrelt op van binnenuit en ze kunnen het niet laten. Dit herhaalde spel maakt nieuwe verbindingen aan in het brein. Met behulp van speelschema’s ontwikkelen kinderen vaardigheden en kennis om de wereld en zichzelf beter te begrijpen.

 Soms mis interpreteren we dit gedrag. Het lijkt alsof een kind “stout” is maar eigenlijk zit het in een speelschema. Bijvoorbeeld als een kind blijft gooien met eten of blokken. Als een kind op meubels blijft klimmen. Of als een kind zijn eten steeds uitspuugt, of zijn drinken over zijn eten giet.

 Inzicht in speelschema’s helpt kinderen beter te begrijpen. Als je weet in welk speelschema een kind zit kun je alternatieven bieden die passen binnen ditzelfde speelschema.

 Op deze manier zul je zien dat het ongewenste gedrag verdwijnt en het kind toch zijn speelbehoefte kan bevredigen. Het kind voelt zich begrepen en het gedrag blijft binnen jouw (veilige) grens.

 Daarnaast helpt het je om precies aan te sluiten bij de speelbehoeften van het kind. Zodat een kind maximaal kan leren van zijn omgeving.

Tijdens deze training leer je:

  • Hoe je kunt aansluiten bij de ontwikkeling van het kind
  • Alle 11 speelschema’s herkennen
  • Hoe je een veilig ongestoord speelklimaat kunt creëren
  • Hoe je de ruimte zo indeelt dat alle schema’s bevredigd kunnen worden (Ruimte als 3e pedagoog)
  • Welk speelgoed hiervoor geschikt is(open einde speelgoed & loose parts)
  • Welke alternatieven je kunt bieden voor ongewenst gedrag
  • Hoe je op een liefdevolle manier ongewenst gedrag kunt begrenzen en begeleiden
  • Speelbehoeften van kinderen beter te begrijpen
  • En zul je de speelschema’s zelf gaan beleven en ervaren!

Praktische informatie

Locatie

Online of op Locatie
Op een dag(deel) en tijd naar keuze
Vraag naar de mogelijkheden!

Training op maat

Naast het vaste aanbod bied ik ook trainingen op maat aan. Het lijkt me leuk om samen met jou een training te ontwerpen die past bij jullie organisatie!

Deelnemers

Maximaal 25 deelnemers per training
Grotere groep? Vraag naar de mogelijkheden!

Duur training

Dagdeel 2-3 uur
Trainingsdag 6 uur

Inclusief pauzes

Investering

Training dagdeel 2-3 uur 750,- excl. btw en reiskosten
Trainingsdag 6 uur 997,- excl. btw en reiskosten

Deze prijzen zijn inclusief werkboekjes

Boek een training

Testimonials

{

Iedereen die in de kinderopvang/met kinderen werkt zou deze training moeten volgen. De kennis, handvaten en voorbeelden die Esther geeft hebben mijn kijk op kinderen totaal veranderd. Ik weet nu hoe ik een kind kan begeleiden met het reguleren van heftige emoties en gedrag. En ik snap mijzelf nu ook veel beter. Wat een fijne training. Boeiend verteld, eerlijk, open en een goede onderbouwing.

Pm’er Partou, Groningen
Trainingen Professionals
{

Wat een eye-opener. Kinderen kunnen veel meer dan ik dacht. Ik heb leren observeren, en leren begeleiden met mijn mond. Ik hoef veel minder vaak in te grijpen dan ik dacht. Ik zou deze trainingen het liefst elk jaar herhalen. Niet alleen voor op het werk maar ook voor thuis!

Pm’er Partou, Groningen
Trainingen Professionals
{

Ontzettend leuke training! Nieuwe, duidelijke en bruikbare informatie. Op een toegankelijke en behapbare manier gebracht. Toepasbare tips en voorbeelden die aansluiten bij de praktijk.

Anne de Haij, gastouder
Trainingen Professionals
{

Dankzij de training kan ik niet alleen kinderen op de groep beter begrijpen en begeleiden. Je hebt mij een betere moeder gemaakt. Ik merk meteen een betere verbinding tussen mij en mijn zoon. Dit was niet alleen waardevol voor mij als pm’er maar zeker ook voor mij als mens en moeder!

Pm’er stichting KindH
Trainingen Professionals
{

De training was erg leerzaam. De theorie en handvaten kon ik meteen inzetten in de praktijk. Het fijne is dat het meteen werkt, je ziet direct verschil. Ik kan dit aanraden aan pedagogisch medewerkers, ouders en ook leerkrachten.

Pm’er stichting KindH
Trainingen Professionals
{

Bedankt voor al je inspirerende woorden in alle trainingen. Wat hebben we veel van je mogen leren en ook al kunnen inzetten in de praktijk. Het was ontzettend leerzaam en motiverend.

Partou Slenk en Partou Deimten, Groningen
Trainingen Professionals
{

Wij zijn als team van Klokje Rond heel erg enthousiast geworden over de informatie die Esther ons tijdens de training heeft gegeven. Mooie eye-openers, waar we heel graag mee aan de slag willen.

Klokje Rond, Veldhoven
Trainingen Professionals