Pedagogisch professionals

Training

Respectvolle verzorging

& Vrij bewegen

Geïnspireerd door de visie van Emmi Pikler

Esther Steinebach -<br />
Speelgroep, training en coaching

Training : Ongestoord Spelen & Vrij Bewegen

Stel je eens voor. Je kunt nog niet zelf zitten want je hebt dat nog nooit geoefend. Je spieren zijn nog niet sterk genoeg om die houding aan te nemen en toch zet iemand je in zitpositie. Met al je kracht en mogelijkheden probeer je je evenwicht te bewaren om niet om te vallen. Je hebt geen oog meer voor je omgeving en de speeltjes om je heen want je hebt al je energie nodig om niet om te vallen.

Na een tijdje hou je het niet meer, je begint te huilen want je kan nog niet praten. Je bent totaal afhankelijk van je verzorger. Die komt helaas niet snel genoeg en bam daar lig je, met je hoofd op de grond!

Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Lukt het om een veilig (emotioneel) speelklimaat voor een kind te creëren dat precies aansluit bij de ontwikkeling van het kind dan kun je erop vertrouwen dat een kind precies de stap zet in zijn ontwikkeling die nodig is. Maar wel pas als de spieren sterk genoeg zijn en als een kind zich mentaal zeker genoeg voelt om die stap te zetten.

Vrij spelen en bewegen lukt alleen als alle andere basisbehoeften van een kind bevredigd zijn. Een van die basisbehoeften is liefde en aandacht.

Een ideaal moment om deze behoefte te bevredigen is tijdens de verzorgingsmomenten.

Wist je wel dat babies/jonge kinderen tot veel meer in staat zijn dan de meeste mensen denken? Een baby kan vanaf 3 maanden al meewerken tijdens de verzorging en een baby van 5 maanden kan zelfs al meehelpen! Maar dit wordt alleen zichtbaar als je een kind de tijd geeft om dit aan je te laten zien.

Respectvolle verzorging zorgt er niet alleen voor dat een kind zich gezien voelt, het heeft ook een positief effect op jullie verbinding, het biedt emotionele veiligheid, kinderen komen makkelijker tot zelfstandig spel en deze positieve interacties bevorderen de groei van nieuwe hersenverbindingen.

Tijdens deze training leer je hoe je de verzorgingsmomenten bewust kunt inzetten als oplaadmomenten van liefde en aandacht. Het grote voordeel is dat een kind hier op een later moment niet meer om zal hoeven vragen en makkelijker tot spelen en bewegen komt!

Tijdens deze training leer je:

 

 • Wat babies/kinderen zelf allemaal
  kunnen
 • Zelf ervaren wat respectvolle
  verzorging is en hoe je dit kunt
  toepassen
 • Wat de kleinst faciliterende stap is
  en hoe je dit kunt toepassen
 • Faciliteren en begeleiden in plaats
  van helpen en oplossen
 • Sportscasten (oordeelloos
  benoemen wat je ziet)
 • Werken met de volgorde OGEN-MOND-HANDEN
 • Hoe het babybrein werkt
 • Wat vrije bewegingsontwikkeling is
 • Wat er nodig is om kinderen vrij te laten bewegen
 • Hoe je kunt aansluiten bij de
  bewegingsontwikkeling van het kind
 • Hoe je de ruimte kunt indelen passend bij de ontwikkeling van het kind
 • Welk speelgoed geschikt is voor vrije
  bewegingsontwikkeling

Praktische informatie

Locatie

Online of op Locatie
Op een dag(deel) en tijd naar keuze
Vraag naar de mogelijkheden!

Training op maat

Naast het vaste aanbod bied ik ook trainingen op maat aan. Het lijkt me leuk om samen met jou een training te ontwerpen die past bij jullie organisatie!

Deelnemers

Maximaal 25 deelnemers per training
Grotere groep? Vraag naar de mogelijkheden!

Duur training

Avondtraining:  2 uur
Training overdag: 2 – 3 uur
Trainingsdag: 6 uur

Investering

Avondtraining: 600,- excl. btw en reiskosten
Training overdag: 650,- excl. btw en reiskosten
Trainingsdag: 997,- excl. btw en reiskosten
Boek je meer dan 1 training? Dan krijg je 100,- korting per training

Deze prijzen zijn inclusief werkboekjes

Boek een training

Testimonials

{

Iedereen die in de kinderopvang/met kinderen werkt zou deze training moeten volgen. De kennis, handvaten en voorbeelden die Esther geeft hebben mijn kijk op kinderen totaal veranderd. Ik weet nu hoe ik een kind kan begeleiden met het reguleren van heftige emoties en gedrag. En ik snap mijzelf nu ook veel beter. Wat een fijne training. Boeiend verteld, eerlijk, open en een goede onderbouwing.

Pm’er Partou, Groningen
Trainingen Professionals
{

Wat een eye-opener. Kinderen kunnen veel meer dan ik dacht. Ik heb leren observeren, en leren begeleiden met mijn mond. Ik hoef veel minder vaak in te grijpen dan ik dacht. Ik zou deze trainingen het liefst elk jaar herhalen. Niet alleen voor op het werk maar ook voor thuis!

Pm’er Partou, Groningen
Trainingen Professionals
{

Ontzettend leuke training! Nieuwe, duidelijke en bruikbare informatie. Op een toegankelijke en behapbare manier gebracht. Toepasbare tips en voorbeelden die aansluiten bij de praktijk.

Anne de Haij, gastouder
Trainingen Professionals
{

Dankzij de training kan ik niet alleen kinderen op de groep beter begrijpen en begeleiden. Je hebt mij een betere moeder gemaakt. Ik merk meteen een betere verbinding tussen mij en mijn zoon. Dit was niet alleen waardevol voor mij als pm’er maar zeker ook voor mij als mens en moeder!

Pm’er stichting KindH
Trainingen Professionals
{

De training was erg leerzaam. De theorie en handvaten kon ik meteen inzetten in de praktijk. Het fijne is dat het meteen werkt, je ziet direct verschil. Ik kan dit aanraden aan pedagogisch medewerkers, ouders en ook leerkrachten.

Pm’er stichting KindH
Trainingen Professionals
{

Bedankt voor al je inspirerende woorden in alle trainingen. Wat hebben we veel van je mogen leren en ook al kunnen inzetten in de praktijk. Het was ontzettend leerzaam en motiverend.

Partou Slenk en Partou Deimten, Groningen
Trainingen Professionals